kruiden vers

Kruiden vers

Gebruik van kruiden is even oud als de mens. 
Vroeger, toen mensen nog dichter bij de natuur leefden, was het heel gewoon dat wilde planten en kruiden gegeten werden. Dit vooral om hun geneeskundige eigenschappen. Later werden ze ook van toepassing als smaakverbeteraar van maaltijden.

In iedere keuken is tegenwoordig wel een aantal verse kruiden voorhanden.
Verse kruiden brengen dan ook pit in je keuken
!

!

Basilicum pot

Basilicum smaakt uitstekend op pizza's, in spaghetti en lasagna, door salades (met tomaat, rucola en mozarella). 'Basel' is meer dan de moeite waard om bij de hand te hebben. Alleen al voor de heerlijke geur in de keuken. En zeker niet te vergeten, hét primaire ingrediënt voor pesto. Basilicum past perfect in gerechten met tomaat, bij lichte vleessoorten zoals kalf en kip, en in soepen en sauzen.

Bewaren
Losse blaadjes basilicum zijn enkele dagen houdbaar op een koele plaats, maar leg ze niet in de koelkast. Basisilicum kun je ook heel goed bewaren in olie, of maak er meteen een heerlijke pesto van.

1-2 dagen

Basilicum vers

Basilicum komt van oorsprong uit Zuid-Azië en werd in de 16e eeuw vanuit India en Perzië naar Europa gebracht.

Smaak Basilicum heeft een kruidige smaak en heeft dan ook iets weg van kruidnagel, maar toch met een zoet aroma

Te combineren met Basilicum kan je gebruiken bij soepen, salades, groentegerechten, stoofgerechten, tomaten, witte bonen, wit vlees en vis. Het kruid dient ook als basis voor Italiaanse pesto- of Franse pistousaus.

Gebruik/werkwijze Van Basilicum kunnen zowel de Blaadjes als de steeltjes gebruikt worden. Rauw of heel kort meestovend te gebruiken. U kunt eventueel de basilicum fijnstampen met olie. De blaadjes kunt het best niet fijnhakken, maar scheuren of knippen, zodat de smaak beter behouden blijft.

.

1-2 dagen

Citroenmelise vers

Citroenmelisse is afkomstig uit het Zuiden van Europa. In Sardinië en Corsica groeit het in de vrije natuur. 2000 jaar geleden was het kruid al bekend bij de Grieken. Via de Romeinen en de Arabieren kwam dit plantje naar onze streken.

Smaak
lichte, verfrissende citroensmaak.

Te combineren met
Citroenmelisse wordt gebruikt in zomerse vruchtendranken, desserts, ijs, rabarbercompote en salades. Het wordt ook bebruikt bij  thee, puddingen en mousses, ijs, bij soepen en sauzen, ragouts en wildgerechten.

Gebruik/werkwijze
Niet te veel gebruiken en zeker niet mee laten koken.

1-2 dagen

Citroentijm vers

1-2 dagen

Dille vers

Dille is een geurige eenjarige plant die een maximale hoogte van 90 cm kan bereiken. De blaadjes lijken op veertjes en zijn zeegroen van kleur. In de zomer draagt de plant in de vorm van een omgekeerde paraplu gele bloemen..

Herkomst
Dille is al zo lang gekend door de mens - waarschijnlijk wel 5.000 jaar - dat het moeilijk te achterhalen valt waar het origineel vandaan komt.

Smaak
Dille heeft een lichte anijssmaak

Te combineren met
Van dille worden zowel de jonge blaadjes, de stelen als de zaadschermen gebruikt. 
De fijngehakte stelen en blaadjes smaken uitstekend in sausjes en kruidenazijn. De groene jonge twijgjes passen ook bij salades of andere rauwe groenten, bij gestoofde wortelen, biet, pompoen, avocado's, aardappelen, enz. Men gebruikt het eveneens bij het inmaken van groenten. 
Dille kan niet alleen gebruikt worden bij vis, maar ook bij diverse vleessoorten, schaaldieren, kip en ander gevogelte, in soepen en zachte kaas.

Gebruik/werkwijze
Kort mee verwarmen en juist voor het opdienen toevoegen. Spaarzaam gebruiken.

1-2 dagen

Dragon vers

Oorspronkelijk is dragon afkomstig uit Midden-Azië

Smaak
Pittige, zoetzure, maar ook  beetje bittere smaak.

Te combineren met
Dragon is lekker bij soepen, vis-, vlees-, kip- en eigerechten, schelpdieren, peulvruchten, salades, sauzen, tomatengerechten en kruidenboter. 
Zeker de Franse keuken maakt dankbaar gebruik van het unieke aroma. Bearnaise- of tartaarsaus zonder dragon is ondenkbaar en wie is er niet vertrouwd met die overheerlijke dragonazijn

Gebruik/werkwijze
Kort mee verwarmen en juist voor het opdienen toevoegen.
Gebruik nooit teveel dragon. De smaak is nogal opdringerig en niet iedereen vind dit lekker.

1-2 dagen

Gember vers

Wat is gember precies? Gember is een wortelknol van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd het gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Gember eet je niet puur, je maakt er wel gerechten lekkerder mee. Je kunt gember als verse knol kopen, maar ook gekonfijt, als poeder of als siroop.

In de Chinese geneeskunde staat gember bekend om het positieve effect op de spijsvertering, het maaggebied en de longen. Daarnaast zou gember pijnstillend werken. Inmiddels is het niet meer alleen de Chinese geneeskunde die in de heilzame werking van gember gelooft. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat gember ontstekingsremmende stoffen bevat.

1-2 dagen

Kervel vers

Deze inheemse plant is afkomstig van de landen rond de Middellandse zee en West–Azië en werd door de Romeinen naar het noorden meegebracht.

Smaak
Kervel heeft een kruidige, lichte anijssmaak.

Te combineren met
De malse, jonge blaadjes worden gebruikt bij kruidenboter, soepen, sauzen, stoofschotels, boter, groenten, salades, eier- en aardappelgerechten en rijst. Kervel is ook lekker bij gerechten waarin worteltjes zijn verwerkt.

Gebruik/werkwijze
Kort mee verwarmen en even voor het opdienen toevoegen. Je mag royale hoeveelheden kervel gebruiken. Steeds vers geplukte kervel gebruiken en deze nooit laten meekoken anders verliest hij zijn aroma. Alleen op het einde van de bereiding toevoegen! 
Gedroogde kervel heeft weinig smaak. Kervel kan wel ingevroren worden en behoud zijn aromatische eigenschappen.

1-2 dagen

Koriander vers

Koriander wordt vaak gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten, Middellands Zeegebied, India, Indonesië en andere Zuidoost-Aziatische landen, China, Latijns-Amerika en Afrika.

Smaak
Zoet, exotisch aroma dat niet alleen een belangrijk deel uit maakt van kerrie. Het geeft smaak aan de meest uiteenlopende gerechten zoals gebak, marinades, gestoofde groenten en nog zoveel meer. Bovendien wekt het de eetlust op en doet het achteraf alles vlotter verteren.

Te combineren met
In Noord Afrika wordt het groen zelfs aangewend zoals peterselie bij ons. 
Korianderzaad kan op zijn beurt tal van smaakloze gerechten oppeppen. Rijp en gedroogd heeft het een zoet en exotisch aroma dat doet denken aan een mengeling van oranjebloesem en anijs. Gebruik het fijngestampte zaad bij je warme groenten zoals spinazie of andijvie of bij je gestoofde vruchten zoals appelen of pruimen.
Korianderzaad kan ook bij rijst, omeletten, aardappelpuree, soepen, tomaten- en wijnsauzen, kaasgerechten, paling, geroosterde vis, stoofvlees en marinades. Het is ook een typische specerij die je niet mag vergeten als je ajuin, komkommer en rode biet inmaakt.

Gebruik/werkwijze
Alle delen van de plant zijn eetbaar, echter de verse bladeren en de gedroogde zaden worden het meest gebruikt in de keuken. Er is een groot verschil in smaak tussen de zaden en het verse blad van de plant. In recepten staat meestal wel aangegeven welke van de twee moet worden gebruikt.

1-2 dagen

Laurier vers

Laurier is een kruid dat je waarschijnlijk vooral kent in gedroogde vorm. De ovale groene blaadjes geven gerechten een lekkere kruidige smaak, vooral als je ze lang mee stooft of kookt. Laurierblaadjes zijn zelf niet eetbaar, daarom moet je ze aan het einde van de bereidingstijd verwijderen. Gedroogde blaadjes geven een meer intense smaak dan verse blaadjes.
1-2 dagen